Matkalippu Mikä-Mikä-Maahan

Sanotaan, että vapaus ja vastuu kulkevat käsi kädessä. Joskus kuitenkin tuntuu, että vastuu puristaa vapauden sormia niin lujaa, että niistä katoaa tunto.

Peter Pan oli poika, joka ei koskaan halunnut kasvaa aikuiseksi. Hän asusteli Mikä-Mikä-Maassa kadonneiden poikien kanssa, lenteli ihmisten ikkunalaudoille ja vei heitä seikkailuihin.

Sinällään Peter Pan -syndrooma on ihan osuva käsite kuvaamaan ilmiötä, jossa aikuinen ei halua käyttäytyä kuten aikuinen. Sitoutua, pysähtyä, ottaa vastuuta.

Käsitteellä on negatiivinen leima. Tuollainen aikuinenhan on lapsellinen.

En näe asiaa kuitenkaan näin mustavalkoisena. Aikuisenkin pitää seikkailla ja tuntea olevansa vapaa.

Miksikö?

Siksi, että hän voi.

Elämä pyörii helposti velvoitteiden — pääasiassa työ- ja raha-asioiden — ympärillä. Ilman työtä ei ole rahaa ja ilman rahaa selviäminen on kaikkea muuta kuin helppoa.

Vastuu ja velvollisuus eivät saisi kuitenkaan tukahduttaa vapauttamme. Vapautta omaan itseen, intohimoihin ja päätöksiin. Vapaus ei ole vain sitä, että voi tulla ja mennä minne tahansa ja milloin tahansa. Se on aikaa ja tilaa tärkeille asioille. Se on itsensä kuuntelemista.

Vapaus on yksilöllinen asia. Sen pitää tuntua itsestä hyvältä.

Aikuinen ymmärtää, että hänellä on velvollisuuksia. Hän on osa yhteisöä ja yhteiskuntaa. Aikuinen ymmärtää, että hän on vastuussa siitä, että velvollisuudet tulee hoidettua. Aikuisen on kuitenkin tärkeä muistaa myös se, että hän on vapaa elämään haluamaansa elämää.

Vapaudelle ei ole normeja. Vapaus on meidän näköistämme.

Annetaan Peter Panin asua meissä. Tai ainakin vierailla ikkunalaudallamme tasaisin väliajoin. Aina on hyvä aika pienelle seikkailulle.

img_2662

Julkaistu ensimmäisen kerran 28.7.2015.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s